Rize
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
RİZE
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
53 HABER GAZETESİ RİZE Atık çay lifleri plastiğe alternatif malzemeye dönüşüyor

Atık çay lifleri plastiğe alternatif malzemeye dönüşüyor

Polimer malzeme mühendisi Dr. Mustafa Kuyumcu, atık çay lifinden plastiğe alternatif biyolojik temelli, sürdürülebilir ve çevreci bir malzeme geliştirdiklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler, çayın tarihi, kültürel ve ekonomik önemi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 2019 yılında aldığı kararla 21 Mayıs'ı Uluslararası Çay Günü kabul etti.

Türkiye, yılda yaklaşık 1,3 milyon tonla dünyada en çok çay üreten ülkeler arasında 5'inci sırada geliyor. Bu üretim süreci esnasında ortaya çıkan çay lifi atığı, çay fabrikalarında üretimin çeşitli aşamalarında ayrılıp biriktirilen çay çöpü, lifler ve çay tozunun karışımından oluşuyor.

Çay lifleri hiçbir şekilde değerlendirilmediği için bertaraf edilirken bu durum çevre sorunlarına, iş gücü kaybına, ekstra maliyete ve daha da önemlisi ticari değere dönüştürülebilecek bir ürünün yok olmasına neden oluyor.

Çay liflerini atık olmaktan kurtarıp katma değerli malzemeye dönüştüren Dr. Mustafa Kuyumcu, AA muhabirine, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde doğup büyüdüğü için çocukluğundan bu yana çayın ekilmesinden yetiştirilmesine, toplanmasından çay fabrikalarında işlenmesine ve sofraya ulaşmasına kadarki sürece şahit olduğunu söyledi.

Çayın işlenmesi sürecinde yılda yaklaşık 100 bin ila 120 bin ton çay atığı meydana geldiğini belirten Kuyumcu, bu atıkların bertaraf edilmesinde kullanılan yöntemler hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Çay fabrikaları çay atıklarını sıkıştırıp pelet şeklinde yakmaya çalışıyor. Burada tabii yakma işleminde zararlı uçucu var. Dumanından tutun, kokusuna kadar farklı şeyler ortaya çıkıyor. Enerji kazanımı olduğu düşünülerek yapılıyor ama çok randımanlı değil. Yani çok enerji verecek bir lif değil. Diğer taraftan gübre olarak değerlendirmeye çalışıyorlar. Gübrede de şöyle bir sıkıntı var. Direkt gübre olarak kullanamıyorsunuz, bekletiyorsunuz. Bekletme süresinde koku yayıyor. Bölgeye yanaşılmayacak şekilde çürüme sırasında çevreye zararlı gazlar çıkarıyor. Keza o çürüme sırasında suya karışabilecek siyah dediğimiz böyle bir sıvı çıkarmaya başlıyor. Bu tarz ekstrem durumlar oluşuyor. Bu da çevresel sorunlara neden oluyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *