Betsmove jojobet giriş
Rize
Parçalı az bulutlu
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
RİZE
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
53 HABER GAZETESİ GÜNCEL Ayfer öğretmen, deprem mağduru çocukların travmasını kitapla aşıyor

Ayfer öğretmen, deprem mağduru çocukların travmasını kitapla aşıyor

Ayfer öğretmen, deprem mağduru çocukların travmasını kitapla aşıyor

Yağmur ÖNGÜN/İZMİR, (DHA)-İZMİR'de Bayraklı Bilim ve Sanat Merkezi'nde rehberlik öğretmenliği yapan Ayfer Demirtaş (42), 'Yeraltı Canavarı', 'Güneş, Dost ve Şapşup' kitapları ile çocuklara umut oluyor. İzmir depreminin ardından özellikle Bayraklı bölgesindeki okulları ziyaret edip, söyleşiler yapan Demirtaş, "Zor konuların edebiyat içerisinde,izedelemeden ve zarafet ile yer alması gerekiyor" dedi.

Bayraklı Bilim ve Sanat Merkezi'nde çalışan rehberlik öğretmeni Ayfer Demirtaş (42), Bitlis'te görev yaptığı sırada, 2011 yılında yaşanan Van depreminin ardından etkilenen öğrencilerine umut olmak için 'Yeraltı Canavarı' kitabını yazdı. Van'ın köylerinde bir süre gönüllü öğretmenlik de yapan Demirtaş, 2021 yılında Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı tarafından 'Çocuk Edebiyatı Ödülü'ne layık görüldü. 2012 yılı Eylül ayında İzmir'e atanan Demirtaş, kitapları ile çocuklara umut aşılamaya devam ediyor.

'ÇOCUK KAHRAMANLA ÖZDEŞLEŞEREK KENDİNİ GÜÇLÜ HİSSEDİYOR'

İzmir depreminin ardından özellikle Bayraklı bölgesindeki okulları İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi'nin de desteği ile ziyaret eden ve söyleşiler yapan Demirtaş, bazı dezavantajlı okullara da yakınlarından sponsor bularak kitaplarını ulaştırmaya çalışıyor. Çocukları bir yandan depreme karşı bilinçlendiren diğer yandan travmaları en aza indirmeyi amaçlayan Demirtaş, "Çocukluk çağında kişilerin sosyal ve duygusal yapıları oluşmaya başlıyor. Birbirinden farklı kitaplarda, farklı öykülerde, çocuklar erken yaşta birçok karakterle karşılaşıp deneyim sahibi oluyor. Konu zor olsa bile incelikle, çocuğu zorlamadan, acıtmadan anlatılırsa, çocuk kahramanla özdeşleşerek kendini güçlü hissediyor" dedi.

'DİĞERLERİNE UMUT OLMASI VE EĞİTİCİ OLMASINI AMAÇLADIM'

Demirtaş, "Zor konuların edebiyat içerisinde, zedelemeden ve zarafet ile yer alması gerekiyor. İlk kitabım da günümüzde önem arz eden deprem ile ilgili. Bir depremin ardından kendi yaşadıkları yeri bırakıp, başka bir yere göç eden 'Umut' adında bir çocuk kahramanın hikayesini anlattım. Umut kendisinden, arkadaşlarından, öğretmenlerinden, ailesinden destek alarak ve güçlenerek hayatına devam ediyor. Travmatik olaylar, çocukların kaldırabileceği büyüklükteyse çocuklar psikolojik olarak sağlamlaşıyorlar. Bir rehberlik hocası olarak bunu gördüm ve yazmak istedim. Diğerlerine umut olması ve eğitici olmasını amaçladım. Çocuklar da hiçbir olumsuz yaşam olayından muaf değiller. Bu nedenle bu kitapta, göç, kaygı, korku var ama mutluluk ve umut da var. Çocuklardan ve yetişkinlerden aldığım yorumlarda bu konuya daha farklı baktıklarını, daha umut dolu baktıklarını söylediler. Özellikle içerisinde depremden nasıl korunabiliriz, deprem çantasında neler olmalı gibi eğitici bilgileri bir öykü aracılığıyla iletmenin daha etkili olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

'EDEBİYATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNDEN YARARLANMAK İSTEDİM'

Demirtaş, "Edebiyatın iyileştirici gücünden yararlanmak istedim. 2023 yılında ise 'Güneş, Dost ve Şapşup' adında bir kitap çıkardım. Kitap çocuğun, evcil hayvanı kaybetmesi üzerine ilk defa ölüm gerçeğiyle karşılaması konusunu kapsıyor. Burada ölümü bir çocuğa, en doğru yoldan nasıl anlatırım düşüncesi ile yazdım. Gerçeklikten kaçmayarak ancak çocuğun da yaşına uygun kelimeler seçerek anlatmaya çalıştım. Aileler, ölümü anlatırken bazen nasıl anlatacaklarını bilmiyorlar, onlara bu konuda rehberlik etmek istedim. Bayraklı, Bornova ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin etkinliklerine gittim. Söyleşilerde kitap üzerine konuşuyoruz. Bazen kendileri kitabın sonunu yazıyorlar, bazen resimlerini çiziyorlar. Aileleri ile konuşamadıkları, birbirleri ile cesaret edip konuşamadıkları konuları benimle konuşuyorlar. Rehberlik öğretmeni olmamın bir faydası olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocuklarla hep zor konuları konuşuyoruz. İzmir'de yerel bir yayınevi, özellikle böyle zor ve hassas konulardaki kitapları basmak için destek çıkıyor" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *