Betsmove
Rize
Kapalı
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
RİZE
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
53 HABER GAZETESİ GÜNCEL Kayseri'de 600 küçükbaş sahibi besici, çoban bulamıyor

Kayseri'de 600 küçükbaş sahibi besici, çoban bulamıyor

Kayseri'de 600 küçükbaş sahibi besici, çoban bulamıyor

Metin DEĞİRMENCİ/YEŞİLHİSAR, (Kayseri), (DHA)- KAYSERİ'nin Yeşilhisar ilçesinde, ailesi yaklaşık 1 asırdır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Hüseyin Bulut (47), hayvanlarına bakacak çoban bulamıyor. 3 çocuk babası Bulut, "600'e yakın küçükbaş hayvanımız var. Dededen babamıza, babamızdan da bize kalan bir meslek. Devam ettirmeye çalışıyoruz. Çoban sıkıntımız oluyor. 40-45 bin lira maaş vermemize rağmen çoban bulamıyoruz. Bunun asıl sebebi gençlerimiz bu işi yapmak istemiyor" dedi.

Yeşilhisar ilçesinde yaşayan Hüseyin Bulut, yaklaşık 1 asırlık dedesinden kalan küçükbaş hayvancılık mesleğini sürdürüyor. Sabahın erken saatlerinde kalkan 3 çocuk babası Bulut, yaklaşık 600 küçükbaş hayvanla geç saatlere kadar ilgileniyor. En büyük sıkıntısının çoban bulamamak olduğunu aktaran Bulut, gençlerin bu meslekle ilgilenmesini istiyor. Hüseyin Bulut, "600'e yakın küçükbaş hayvanımız var. Dededen babamıza, babamızdan da bize kalan bir meslek. Devam ettirmeye çalışıyoruz. Zor şartlar altında yapılan bir meslek. Sabır ve sevgi isteyen bir meslek. Sabır ve sevgiyle yapmaya çalışıyoruz. 1 asıra yakın bir süredir hayvancılığı sürdürmeye çalışıyoruz. Bu işi, bizden sonra gelecek olan çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağız. Koç katımını eylül ayında yapıyoruz. Gebelik süresi yaklaşık 5 ay sürüyor. Şubat başlarında hayvanlarımız kuzulama başlar ve mart-nisan aylarında sonlanır. Yetiştirdiğimiz kuzuların dişilerini damızlık olarak bırakıyoruz, erkekleri ise tüccara ya da kesimhaneye satıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ÇOBAN OLMAZSA BU MESLEK YAPILABİLECEK GİBİ DEĞİL'

İşe sevgiyle yaklaşıldığı zaman zor olan şeylerin kolaylaştığını söyleyen Bulut, "Zor bir meslek. 'Düğününde oynatmaz, ölüsünde ağlatmaz' diye bir laf vardır. Bizim mesleğimiz, öyle bir meslek. 24 saat başında durulması gereken bir meslek. Gençlere tavsiye edeceğimiz, bereketli ve kazançlı bir meslek ama sabır gerekiyor. Gençlerimizin bu konuda yoğunlaşmasını ve hayvancılığa önem vermesini tabi ki isteriz. Şu an için gençlerimizden böyle bir rağbet göremiyoruz. Çoban sıkıntımız oluyor. Çoban olmazsa zaten bu meslek yapılabilecek gibi değil. 40-45 bin lira maaş vermemize rağmen çoban bulamıyoruz. Bunun asıl sebebi gençlerimiz bu işi yapmak istemiyor. Çoban yoksa kendi koyununun başında 24 saat beklemen lazım. Eğer çoban sıkıntısı çözülürse, üzerimizden büyük bir yük kalkar" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *